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The Municipal Securities Rulemaking Board (MSRB) is 
providing responses to certain frequently asked questions 
about its customer and municipal advisory client education, 
protection and related recordkeeping rules for municipal 
securities dealers and the application of those rules to 
municipal advisors.1 This document addresses MSRB Rules 
G-10, G-8 and G-9 as amended effective October 13, 2017.

BACKGROUND AND ADDITIONAL 
RESOURCES

•	 SEC Approves Extension of MSRB’s Customer 
Complaint and Related Recordkeeping Rules to 
Municipal Advisors and the Modernization of 
Those Rules (MSRB Notice 2017-13), January 2017

•	 Proposed Rule Change to Extend the MSRB’s 
Customer Complaint and Related Recordkeeping 
Rules to Municipal Advisors and to Modernize 
Those Rules (SEC Filing SR-2016-15), November 
2016

•	 Information for Municipal Advisory Clients  
(downloadable brochure)

•	 Information for Municipal Securities Investors 
(downloadable brochure)

•	 MSRB Rule G-8 Customer and Municipal Advisory 
Client Complaint Product and Problem Codes 
Guide

•	 Sample Electronic Complaint Log (downloadable 
Excel workbook)

•	 Sample Checklist for Handling Client Complaints

1	 The proposed rule change also includes a notice regarding electronic delivery and 
receipt of information by municipal advisors under Rule G-32, on disclosures in 
connection with primary offerings.

RESPONSES TO FREQUENTLY ASKED 
QUESTIONS

Section 1: Notifications

1. Rule G-10 requires MSRB-regulated entities to 
provide three notifications to customers and municipal 
advisory clients: i) notification of their registration with 
the SEC and MSRB; ii) the MSRB’s website address; 
and iii) the availability of informational brochures for 
customers and municipal advisory clients. Would posting 
the required notifications on a firm’s website alone 
satisfy the requirements of amended Rule G-10?

No. Amended Rule G-10(a) and (b) require that a regulated 
entity provide the notifications in writing to each customer 
or municipal advisory client. Although the notifications may 
be sent electronically, merely posting the notifications on 
a firm’s website, without sending them to each customer 
or municipal advisory client, would not meet the rule’s 
requirement to direct them to each customer or client 
individually. Note, however, the regulated entity may 
combine the notifications with other written materials. 

2. Is a regulated entity required to provide the 
notifications to its current customers or municipal 
advisory clients before the effective date of the 
amendments, October 13, 2017?

No. The rule amendments operate only prospectively as 
of the effective date. Nevertheless, a regulated entity may 
choose to provide the notifications required by amended 
Rule G-10 to its existing customers or municipal advisory 
clients before the effective date of the amendments. 
If a regulated entity does so, the notifications would 
satisfy amended Rule G-10(a) and (b)’s annual notification 
requirements for calendar year 2017 as long as the 
notifications that the dealer or municipal advisor provides 
to its customers or municipal advisory clients comply in 
all other respects with the requirements of amended Rule 
G-10(a) and (b). The regulated entity, in that case, would 
not be required to provide the notifications again until the 
time of its choosing within calendar year 2018.
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3. What is the latest date that a regulated entity may 
send the notifications required by amended Rule G-10 
to its existing customers or municipal advisory clients 
each calendar year?

Amended Rule G-10 requires that a regulated entity send 
its existing customers or municipal advisory clients the 
written notifications once every calendar year. The latest 
date that a regulated entity may send the notifications 
to its existing customers or municipal advisory clients is 
therefore December 31 of each year.

4. What is an example of the timing for the notifications 
required by amended Rule G-10 to be sent to current 
municipal advisory clients for calendar years 2017 and 
2018?

For an existing municipal advisory client, a municipal 
advisor will have up to and including December 31, 
2017 to provide the notifications for calendar year 2017. 
Similarly, for an existing municipal advisory client, a 
municipal advisor will have up to and including December 
31, 2018 to provide the notifications for calendar year 
2018, regardless of the date on which the notifications  
may have been provided for calendar year 2017.

5. May the notifications required by amended Rule 
G-10 be sent to customers or municipal advisory clients 
through email?

Yes, amended Rule G-10(a) and (b) permit a regulated 
entity to send the notifications to each of its customers 
or municipal advisory clients electronically, including 
email. See Rule G-32 Interpretation — Notice Regarding 
Electronic Delivery and Receipt of Information by Municipal 
Advisors on page 13 of MSRB Notice 2017-03.

6. Must dealers that only offer and sell interests in 
municipal fund securities, such as 529 college savings 
plans, and not other types of municipal securities, 
comply with the notification requirements of amended 
Rule G-10?

Yes, dealers must send the notifications to customers who 
invest in municipal fund securities. The requirement to 
send the notifications in amended Rule G-10 applies to all 
dealers, regardless of the type of municipal security the 
dealer offers and sells.

7. Must dealers send the notifications required by 
amended Rule G-10 to institutional customers?

Yes. The notification requirements in amended Rule G-10(a) 
and (b) apply to all customers of dealers, and similarly to all 
municipal advisory clients of municipal advisors.

Section 2: Recordkeeping

8. Do the requirements under amended Rule G-8 to 
keep an electronic complaint log apply to complaints 
that are not “written?”

No. The requirement to keep an electronic log only applies 
to written customer or municipal advisory client complaints. 
See amended Rule G-8(a)(xii) and (h)(vi).

9. Must a regulated entity make an entry into an 
electronic log of written customer or municipal advisory 
client complaints to state that it has no such complaints 
if the regulated entity has not received any written 
complaints from a customer or municipal advisory 
client?

No. Amended Rule G-8(a)(xii) and (h)(vi) require that a 
dealer or municipal advisor keep an electronic log of 
written customer or municipal advisory client complaints. 
These provisions contain no requirement for a dealer or 
municipal advisor to keep an electronic log if the dealer  
or municipal advisor has received no such complaints. 

10. Does the requirement for an electronic complaint 
log apply to a written customer or municipal advisory 
client complaint received before October 13, 2017?

No, but see response to Question 11 below about ongoing 
correspondence. 

11. Does ongoing correspondence relating to a written 
customer or municipal advisory client complaint count as 
a new complaint under amended Rule G-8?

Generally, no. Ongoing correspondence relating to a 
written customer or municipal advisory client complaint 
would not count as a new complaint as long as the same 
complaint was already logged in accordance with amended 
Rule G-8. If, however, ongoing correspondence relating to 
a previously logged written customer or municipal advisory 
client complaint nevertheless alleges any additional 
grievance that meets the definition of a complaint under 
amended Rule G-8(a)(xii) or (h)(vi), then the new complaint 
would be required to be logged in the electronic complaint 
log. 

12. What does the word “electronic” mean for purposes 
of amended Rule G-8(a)(xii) and (h)(vi), which require 
that a dealer or municipal advisor keep an electronic 
log of written customer or municipal advisory client 
complaints?

Amended Rule G-8, Supplementary Material .01, on 
electronic recordkeeping provides that “electronic format” 
is defined as any computer software program that is used 
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for storing, organizing and/or manipulating data that 
can be provided promptly upon request to a regulatory 
authority. For example, a dealer or municipal advisor 
may keep the electronic log in an electronic spreadsheet. 
Download a sample electronic complaint log. 

13. May the electronic log of written customer or 
municipal advisory client complaints be kept by a 
regulated entity as part of a general complaint log, if it 
keeps such a general log?

Yes. If the regulated entity does so, however, the aspects of 
the regulated entity’s general complaint log that concern 
the electronic log of written customer or municipal advisory 
client complaints must satisfy all of the requirements of 
amended Rule G-8. 

14. Is the six-year retention period required for 
customer or municipal advisory client complaints 
measured from the date that the dealer or municipal 
advisor received the complaint or the date the dealer  
or municipal advisor resolved the complaint?

Because the written customer or municipal advisory client 
complaint and the resolution of that complaint are integral 
to the records about the complaint, Rule G-9(a)(v) and 
(h)(iii) require a dealer or municipal advisor to keep the 
records relating to a written complaint that are required by 
Rule G-8 for six years from the date of the resolution of the 
complaint. 
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