UNITED STATES
SECURITIES ANC EXCHANGE COMMISSION
WASHINGTON.D.C. 20549

March 11, 1991

Kathleen S. Thompson, Esq.
Pillsbury, Madison & Sutro
Suite 3300

515 South Flowers Street
Los Angeles, CA 90071

Re: Remarketing of Certain Fixed Rate Industrial Development
Bonds and Adjustable Rate Industrial Development Bonds

Dear Ms. Thompson:

In your letter of May 16, 1990, you inquired about the
application of Rule 15c2-12 ("Rule") under the Securities Exchange
Act of 1934 ("Exchange Act") to the remarketing of certain fixed-
rate industrial development bonds (the "Fixed Rate Bonds") and the
remarketing of certain adjustable rate industrial development bonds
(the "Multi-Mode Bonds"). 1In particular, you requested guidance
as to whether either of the proposed remarketings is a "primary
offering" of municipal securities as defined in the Rule.

We understand the facts to be as follows:

The Fixed Rate Bonds were issued in 1983 as fixed rate
securities in $5,000 denominations by a political subdivision (the
"County") for the financing of certain pollution control facilities
for a corporate user (the "Company"). .The Fixed Rate Bonds were
sold to more than 100 purchasers. Payment of the Fixed Rate Bonds
is to be made from, and is secured by, a pledge of revenues to be
derived from a financing agreement between the County and the
Company. The Fixed Rate Bonds originally were priced and marketed
on the credit of the Company's parent corporation (the
"Guarantor"), which has unconditionally guaranteed the payment of
the principal and interest on the Fixed Rate Bonds.

The Fixed Rate Bonds have an initial term of seven years.
After the expiration of the initial term, and under the terms of
the indenture between the County and the trustee, the Fixed Rate
Bonds may, at the option of the bondholders, be redeemed by the
County on June 1st of every year up to and including June 1, 2000.
Redemptions would be at par plus interest accrued to such June 1st
redemption date. To prevent the redemption of the Fixed Rate

The Fixed Rate Bonds mature on June 1, 2001.
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Bonds, the Company has the right, prior to the redemption date, to
purchase the Fixed Rate Bonds from the bond holders who have
decided to exercise the redemption option. Once purchased by the
Company, the Fixed Rate Bonds remain outstanding under the
indenture and may be held, resold, delivered to the Trustee for
cancellation, or otherwise disposed of by the Company. The right
of the bondholders to demand such redemption or purchase is
referred to as the "Put Right.® ’

The Company anticipated a significant bondholder exercise of
the Put Rights with respect to the most recent June 1, 1990
redemption date and intended to prevent such redemptions by
exercising its option to purchase all the Fixed Rate Bonds with
respect to which the Put Right has been exercised. Following the
purchase, the Company, through the services of a remarketing agent
to be appointed, will remarket the Fixed Rate Bonds ("Fixed Rate

Remarketing"). The remarketing will be done without an adjustment
to the interest rate.

In a separate matter, the Company intends to exercise its
right to convert the Multi-Mode Bonds to fixed-rate securities and
thereafter remarket them. The Multi-Mode Bonds were issued in 1985
in $5,000 denominations by a County government for the financing
of certain pollution control facilities for the Company. They
mature in the year 2015. Payment of the Multi-Mode Bonds, like the
Fixed Rate Bonds discussed above, is to be made from, and is
secured by, a pledge of revenues to be derived from a financing
agreement between the County and the Company. The Guarantor has
unconditionally guaranteed the repayment of the principal and
interest on the Multi-Mode Bonds in the same manner as described
above.

Oon each Interest Payment Date, occurring every six-months,
the rate on the Multi-Mode Bonds is adjusted to enable the
remarketing agent to remarket the Multi-~-Mode Bonds at par. 1In
addition, the Company has the right on each Interest Payment Date
to convert the Multi-~-Mode Bonds from bonds bearing interest at a
floating rate to bonds with a fixed rate (the "Conversion Date").
The bondholders have the option to tender the Multi-Mode Bonds on
any Interest Payment Date prior to the Conversion Date. However,
the bondholders are required to tender the Multi-Mode Bonds to the
designated remarketing agent if the Company exercises its right to
convert the Multi-Mode Bonds to fixed-rate securities. The Company
intends to purchase the tendered Multi-Mode Bonds and direct the
remarketing agent to remarket the converted bonds ("Multi-Mode
Remarketing"). Once converted, all Put Rights currently in the
Multi-Mode Bonds will be eliminated.

You indicate that both the Fixed Rate and Multi-Mode Bonds
(collectively, the "Bonds"™) are clearly municipal securities as
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that term is defined in Section 3(a) (29) of the Exchange Act.?
The Company also acknowledges that the Bonds would, if sold today
for the first time, fall within the class of municipal securities
that Rule 15c2-12 addresses and would not be exempt under
subsection (c) of the Rule. Nevertheless, it is your view that
neither of the remarketings should be subject to the provisions of
Rule 15c2-12.

~ You note that Rule 15c2-12 applies only to "primary offerings"
of municipal securities. Subparagraph (e)(7) of Rule 15c2-12
defines a "primary offering" as:

an offering of municipal securities directly
or indirectly by or on behalf of an issuer of
such securities, including any remarketing of
municipal securities (i) that is accompanied
by a change in the authorized denominations of
such securities from $100,000 or more to less
than $100,000, or (ii) that is accompanied by
a change in the period during which such
securities may be tendered to an issuer of such
securities or its designated agent for
redemption or purchase from a period of nine
months or less to a period of more than nine
months.

Among other things, you argue that, unless a remarketing of
municipal securities falls within the examples provided in (i) or
(ii) of subparagraph (e)(7), it is not a “primary offering" and,
therefore, is not subject to the requirements of the Rule.

You contend that the remarketing of the Fixed Rate Bonds,
as described above, does not fall within the parameters used to
described a "primary offering.® Specifically, you note that the
Fixed Rate Bonds were issued in 65,000 denominations and the
remarketing does not involve any change thereto. Accordingly, the
denominations are not changed to an amount below $100,000 as
provided in part (i) of subparagraph (e) (7). Similarly, you
maintain that the remarketing of the Fixed Rate Bonds does not
include any change in the effective maturity of the Fixed Rate
Bonds that would result in a primary offering as described in part
(ii) of subparagraph (e) (7). In this regard, you state Fixed Rate
Remarketing would not affect the right of the bondholders annually
to put the Fixed Rate Bonds to the Company, which is more frequent
than the nine months provision found in subparagraph (e) (7).

We rely upon, but do not address, the validity
of your representation that the Bonds are
municipal securities as defined in Section
3(a) (29) of the Exchange Act.
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ou further believe that the Multi-Mode.Remarketlng also
appeais to fall outside the parameters of a "primary off:rlgg;hai
set forth in part (ii) of subparagraph (e)(7). You conten na
the Multi-Mode Bonds can be put back to the.remarketlng agent twice
per year (at six month intervals) up'untll the Conversion Date.
Therefore, the Put Rights on the Multi-Mode Boqu will be chgnged
from every six months - more frequent ,hap the nine month provision
of subparagraph (e) (7)(ii) - to no Put nghys at all. You further
believe that the elimination of Put Rights is not addressed by the
subparagraph. In your view, part (ii) of.subparagraph (e)(7)
describes a situation in which redemption rights are maintained,
but a longer period is created between redemption periods. You
argue that the elimination of the Put Rights altogether does not
result in the frequency of the Put Rights being changed from every
six months to greater than nine months (the Multi-Mode Bonds may
be "put" back only at maturity in 2015).

Response:

Based upon your representations, we are unable to conclude
that the Multi-Mode Remarketing would not be considered a primary
offering for purposes of Rule 15c¢c2-12. We also are unable to
conclude that the Fixed Rate Remarketings would not be considered
primary offerings for purposes of the Rule.’

Rule 15c2-12 applies to underwriters participating in primary
offerings with aggregate principal amounts of $1 million or more,
unless an exemption is available. Although the definition of
primary offering in subparagraph (e)(7) specifically includes
remarketings in which the denominations or maturities change from
greater than $100,000 to 1less than $100,000, as well as
remarketings in which the effective maturities are changed from
less than nine months to greater than nine months, these examples
are illustrative, and do not define the universe of remarketings
that are subject to the Rule. For purposes of the Rule, a "primary
offering" is distinguished from a typical secondary market
transaction by the fact that it is "directlx or indirectly by or
on behalf of an issuer of such securities."”

The initial Fixed Rate Remarketing occurred on June 1,
1990, and specifically is not addressed by this response.

We have reviewed the sample remarketing agreement that
you have provided. Although not the exclusive factor in
determining whether a particular remarketing would be
considered "directly or indirectly by or on behalf an
issuer," we note that in this case the agreement states
clearly that in the event of the remarketing agent's

(continued...)
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At the time of each remarketing that is directly or indirectly
on behalf of the issuer, the underwriter or remarketing agent must
examine whether the Rule is applicable. In most cases, the
maturities and denominations will remain within the range that
permits the underwriter to rely upon the exemption for securities
with effective short-term maturities found in paragraphs (c) (2) and
(c)(3). However, if, for example, bonds with a minimum
denomination of $100,000 and a maturity of one year initially are
offered by an underwriter in accordance with the requirements of
paragraph (b) of the Rule, that underwriter, or another
underwriter, could not continually remarket the securities each
year, directly or indirectly on behalf of an issuer, without
complying with the Rule's requirements at the time of each
subsequent remarketing, unless it could rely on the 1limited
placement exemption in paragraph (c) (1).

In the Fixed Rate Bond Remarketing, we note that Bonds that
initially were issued in 1983 in denominations of $5,000 are being:
repurchased by the Company. Your letter states that the Bonds are
being remarketed on its behalf at the same interest rate. 1In our
view, the remarketing would constitute a primary offering as
defined in the Rule. Moreover, neither the effective maturities
nor the authorized minimum denominations would entitle the
remarketing agent to rely upon the exemptions contained in
paragraph (c).

With respect to your arguments concerning the Multi-Mode
Remarketing, as stated above, we do not believe that the language
of the "primary offering" definition should be interpreted to mean
that the illustrations in subparagraph (e)(7)(i) and (ii) are the
exclusive circumstances in which a remarketing would be considered
a primary offering. In fact, the transaction described in the
Multi-Mode Remarketing specifically is contemplated by the
illustration contained in subparagraph (ii) of paragraph (e) (7) of
the Rule as an example of a primary offering. By removing the Put
Rights on the Conversion Date, the issuer has lengthened the
effective maturity from the next six months to the year 2015, a
period that extends beyond the prescribed nine month maturity
range. Accordingly, underwriters participating in the remarketing
would be subject to the Rule.

“(...continued)
failure to remarket all or any portion of the bonds, "the
Company shall purchase the marketed portion and shall
remit the Purchase Price therefor to the Remarketing
Agent."™ Accordingly, we would view the Remarketing
Agent's efforts to be on behalf of an issuer.



Kathleen S. Thompson, Esq.
Page 6

The transitional provisions of the Rule contained in paragraph
(f) provide a limited exemption from the requirements of paragraphs
(b)(3) and (b)(4) of the Rule for an underwriter that was
contractually committed to act as a remarketing agent prior to Ju1¥
28, 1989 for an offering originally issued prior to July 29, 1989.
Nevertheless, the remarketing agent would remain subject to both
the requirement in paragraph (b) (1) of the Rule that it receive and
review a copy of an official statement deemed final by an issuer,
as of its date, as well as the requirements of paragraph (b) (2).
In the instant case, it does not appear that any underwriter has
been contractually obligated to act as remarketing agent prior to
the remarketings of the Fixed Rate Bonds. Accordingly, all of the
requirements of paragraph (b) of Rule 15¢c2-12 would appear to be
applicable to the transactions.®

Our position is based solely on the representations that you
have made. Different facts or conditions may require a different
result. It also should be emphasized that our response solely is
limited to Rule. 15c2-12, and does not address the adequacy of'
disclosure concerning the transactions and any separate duties that
the Company or remarketing agents have under the federal securities
laws to disclose material facts concerning the offering, or, in the
case of the remarketing agent, to have a reasonable basis for its
recommendation to investors. In this regard, your attention
specifically is directed to the antifraud provisions of the federal
securities laws, particularly Section 10(b) of the Exchange Act and
Rule 10b-5 thereunder. The Division also expresses no view on any

As stated in the release adopting Rule 15c2-12, the
reason for the exclusion was that remarketing agents may
have been unable to renegotiate existing contracts that
did not provide for the receipt of official statements
that are required by paragraphs (b)(3) and (4). See
Securities Exchange Act Release No. 26985 (June 28,
1990), 54 FR 28799.

The staff has been advised that a number of offerings
with effective maturities of less than nine months were
conducted between the time the Rule was adopted, June
28, 1989, and its effective date, January 1, 1990, in
which adequate provision may not have been made for
authorized minimum denominations. If the exemptions
provided in paragraph (c) of the Rule are unavailable to
a remarketing agent for securities initially issued prior
to January 1, 1990, solely because the securities do not
meet the minimum authorized denomination requirement of
$100,000, the staff would consider granting requests for
exemptive relief with respect to offerings in which the
- remarketing agent agrees not to remarket the securities
in aggregate principal amounts of less than $100,000.
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additional questions that the proposed transactions may raise,
including, but not 1limited to, the applicability of any other
federal or state laws to the transactions.

Sincerely,

Rl

Robert L.D. Colby
Chief Counsel



